Mate tea - Az istenek itala

A mate teát eredetileg szívószállal isszák.
Egy tipikus diák-lakótársaság hűtőjében ma a zabital és az előző napi dobozolt tészta mellett biztosan találunk valahol egy mate italt is. Legyen az dobozból, üvegpalackból vagy tetrapackból – a borostyánszínű szénsavas ital igazi energiabomba. És nemcsak a diákok értékelik jó ébresztőként: a mate az elmúlt években valódi mainstream itallá vált. Szinte minden étterem itallapján megtalálható, bárokban pedig gyakran koktélokhoz is keverik.
Ami nálunk fiatal trendnek számít, valójában egy több ezer éves hagyomány töredéke. A mate története Dél-Amerikában, a guaraní népnél kezdődött – ez az őslakos közösség Brazíliában, Argentínában, Paraguayban, Uruguayban és Bolíviában élt. Már jóval azelőtt, hogy Európában tudtak volna e területek létezéséről, a guaraník rendszeresen itták a mate teát – nem frissítőitalként, hanem valódi teaként. A főzet a yerba mate leveleiből készült, amelyeket a hasonló nevű magyalfáról szedtek. A fa és maga a mate mind a mai napig szentnek számít, az istenek ajándékaként tekintenek rá.
A tea elkészítése spirituális rítus. A leveleket összezúzzák, majd egy úgynevezett kalabasszában forró vízzel leöntik – újra és újra. A közösségi élmény a lényeg: a mate teát társaságban isszák, a csészét kézről kézre adják, ezzel ünnepelve a barátságot és az életörömöt. Aki visszautasítja az élénkítő italt, azt udvariatlannak tartják.
Nálunk ugyan nem körbeadva isszuk a kalabasszából, de a mate sokak számára mégis mindennapi szertartássá vált. Sokan meghatározott időben fogyasztják – hasonlóan a kávéhoz –, gyakran társaságban is. A mate egyszerre élvezet és életérzés.