A matcha őrület Japánt is próbára teszi

Sok japán ember csodálkozik azon, hogy a zöld tea, a matcha, hirtelen mindenhol feltűnik – például lattéban és fagyiban, süteményekben és csokoládéban.
A matcha őrület Japánt is próbára teszi

A „Matcha Crème Frappuccino” a Starbucks kávéházlánc állandó kínálatának része, és az interneten is rengeteg recept kering matchás édességekre és italokra.

A Japánba látogató külföldi turisták ezért gyakran visznek haza dobozos vagy tasakos matchát szuvenírként. Most azonban a viszonylag alacsony terméshozam miatt hiány fenyeget.

A matchát árnyékban termesztik, majd gőzölik, végül finom porrá őrlik. Bár a matcha iránti kereslet egyre nő, sok teatermelő mégis vonakodik az átállástól. Senki sem akarja teljesen átszervezni a gazdaságát, csak hogy aztán kiderüljön: a felhajtás talán hamar elmúlik.

A japán mezőgazdasági minisztérium ezért gépekkel, földdel és pénzügyi ösztönzőkkel támogatja a matchatermesztést. „Azt szeretnénk, ha a matcha nem csupán múló divat maradna, hanem egy alap ízvilággá és Japán globális márkájává válna” – mondja Tomoyuki Kawai a teaügyi minisztériumból.

A tencha – vagyis a matcha-gyártáshoz szükséges tealevelek – termelése a japán hatóságok szerint 2008 és 2023 között majdnem megháromszorozódott: évi 4176 tonnára.

Kapcsolódó cikkek

A matcha őrület Japánt is próbára teszi

A matcha őrület Japánt is próbára teszi

Sok japán ember csodálkozik azon, hogy a zöld tea, a matcha, hirtelen mindenhol feltűnik – például lattéban és fagyiban, süteményekben és csokoládéban.