A Roland Digitális zongora története

A ROLAND ERŐFESZÍTÉSEINEK KÖSZÖNHETŐ
FEJLŐDÉS A DIGITÁLIS
ZONGORÁK TÖRTÉNETÉBEN

Határtalan fejlődés

A Roland küldetése, hogy megépíti a tökéletes elektromos zongorát, már nem sokkal a vállalat 1972-es alapítása után elkezdődött. Akkoriban nem sok technológia létezett, így azokat még ki kellett fejlesztenünk. Az kezdeti jelentős eredmények között szerepelt Japán első teljesen elektromos kombó zongorája, a világ első billentés-érzékeny billentyűzete, valamint a közösen kifejlesztett MIDI nyelv, amely lehetővé tette, hogy az elektromos hangszerek “kommunikálni” tudjanak egymással. Mindeközben finomodott a hangzás és a billentés annak érdekében, hogy a világklasszis zongoristák színpadi és gyakorlási igényei teljes mértékben ki legyenek szolgálva. Arra is törekedett a cég, hogy olyan zongorákat tervezzen, amelyek legalább olyan esztétikusak kinézetre, mint amilyen jól szólnak; a klasszikus koncert zongoráktól és pianínóktól kezdve az elegáns, lapos-fedelű, modern zongorákon keresztül, a legújabb fémházas kivitelű hangszerekig. Jóllehet a zongorakészítés művészetének tökéletesítését soha nem lehet befejezni, izgatottak vagyunk, hogy mi vár még ránk.

’73

Megjelenik az EP-10, a Roland első teljesen elektromos,
oszcillátor-alapú kombó zongorája

Ebben az időszakban, az „elektro-mechanikus” hangkeltés volt a fő irány az elektromos zongora technológiában, így a teljesen-elektromos, oszcillátor-alapú zongora hangforrás megjelenése nagy előrelépést jelentett.

’74

Bemutatkozik az EP-30, a világ első dinamika-érzékeny billentyűzettel rendelkező elektromos zongorája

A dinamika-érzékeny billentyűzet — amely érzékeli a lágy és az erős leütés intenzitását— napjaink digitális zongoráinak általános technikai jellemzője. Azonban, az elektromos zongora technológia első napjaiban ez úttörő jelentőséggel bírt.

’83

A HP-300 és HP-400, az első MIDI-vel rendelkező digitális zongorák

1983-ban a Roland társfejlesztőként részt vett a MIDI megvalósításában, amely lehetővé tette, hogy a különböző gyártók hangszerei képesek legyenek egymással kommunikálni. A HP-300 és a HP-400 voltak a legelső digitális zongorák, amelyek rendelkeztek ezzel a forradalmi technológiával, biztosítva ezzel tulajdonosaik számára számtalan kreatív lehetőség felfedezését. A kétrészes kialakítás, amely a fő testből és a tartólábakból állt, egy másik fontos újításként gyorsan meghatározó irányvonallá vált.

A fejlődés nem történik meg
egy nap alatt…

Miután a tudás és tapasztalat megszerzése,
mind a zene és a technológia tekintetében
éveken át tartó alapos kutatás és vizsgálatok eredménye,
a Roland innovatív technológiák
alkalmazásával folyamatosan fejleszti
digitális zongoráit a tökéletes
játékélmény elérésének érdekében.

’86

Megjelenik az RD-1000 színpadi zongora

Az RD-1000 volt minden idők legfejlettebb digitális zongorája, amely a Roland által kifejlesztett SA (Structured Adaptive) technológiával rendelkezett a még hitelesebb zongorahangzás érdekében. Pontosan egy év múlva, ez a profikra fókuszáló technológia elérhetővé vált a Roland otthoni zongoráiban is, így a tulajdonosaik ugyanazt a zongorahangzást használhatták, mint azok a világhírű művészek, akikkel együtt nőttek fel. Ez a hagyomány jelenleg is él az aktuális RD színpadi zongoráinkban.

’87

Az SA hangforrással rendelkező otthoni zongorák megjelenése (HP-5600S/HP-5500S/HP-4500S/HP-3000S)

A Roland bemutatja a továbbfejlesztett SA technológiáját az otthoni zongora piacon.

Elmosódott
határvonalak
digitális és akusztikus között

A digitális zongorák korábban megfizethető
alternatívái voltak az otthoni gyakorlásnak,
de a Roland kiváló zongoristák
és nagyzenekarok koncertjein keresztül
mutatta meg a világnak,
hogy ezek igazán
autentikus és tiszteletre méltó
hangszerek.

’91

Bemutatkozik az FP-8 hordozható 88 billentyűs zongora

A divatos piros/fehér/szürke színösszeállítás azonnali siker volt, csakúgy, mint a kalapácsmechanikás billentyűzet. A billentyű mechanikája csak egy kalapács súllyal rendelkezik rugók nélkül, ezáltal a leütése vetekszik egy akusztikus zongora természetes billentésével.

’92

Megjelenik a HP-7700 digitális koncert zongora

Ez a hangszer egyesíti a kompakt méretű digitális zongora elektronikát az akusztikus koncert zongora fenséges és elegáns megjelenésével.

’01

Bemutatkozik a HPi-5, a DigiScore és a kottatartóba épített LCD kijelző

Az úttörő DigiScore funkció új gyakorlási formát nyit meg a kereskedelemben kapható digitális zongorák körében a beépített dalok kottáinak, dalszövegeinek kijelzésével (automatikus lapozással). Továbbá a felhasználó által játszott kottakép is megjeleníthető valós időben.

’03

Megjelenik a DP-900 stílusos, formatervezett zongora

Mindössze 30 cm mélységével és sík fedelével ez a letisztult megjelenésű, elegáns zongora azonnal nagyon sikeressé vált.

Minden apró
részlet rögzítése

A mintavételi technológia fénykorában,
a Roland aprólékosan,
a hangzás minden részletére kiterjedő gondossággal,
visszhangoktól mentes szobában,
különböző szögben és távolságban elhelyezett több
mikrofon használatával rögzítette zongorahangot.

’05

Az RG-7 –ben megvalósul egy akusztikus koncert zongora megjelenése és hangzása

A 88 billentyűn, többszörösen-mintavételezett zongorahangon alapuló hangforrásával az RG-7 képes megszólaltatni az akusztikus koncert zongora egyedi, kifejező hangzását. Mozgó billentyűzet funkcióval is rendelkezett, amely automatikusan mozgatta az egyes billentyűket a beépített dalok lejátszása közben.

’09

Megszületik a forradalmi V-Piano

A Roland a V-Piano-val egy olyan modellezésen alapuló zongora technológiát fejlesztett ki, mely nem használ mintavételezett hangokat. Az úttörő “élő” zongora hangforrással a V-Piano szinte bármilyen zongorahangzást képes megszólaltatni, legyen az valódi vagy csak a képzeletünkben létező.

A profik
választása

Legyen szó akár a klasszikus, jazz, rock
vagy pop műfajról a világhírű zongoristák
csak a legjobb hangszereken játszanak,
amelyek a legpontosabban képesek reagálni
és kifejezni az előadó egyedi játéktechnikáját.
Ezért fog látni sok Roland digitális zongorát,
amelyen éppen egy népszerű, profi előadó játszik.

’11

A Roland bemutatja a V-Piano Grand-ot

Ez a gyönyörű, kiemelkedő hangszer elmossa a határvonalat a digitális és akusztikus világ között. Továbbfejlesztve az előző generáció hangzását, a V-Piano Grand hangforrását tovább finomítottuk, hogy megvalósuljon a világ első “húrnélküli akusztikus zongorája”.

’15

A Roland bemutatja a következő generációs digitális zongorát, az LX-17-et

A hangzástól és a billentyűzettől kezdve, a magas, függőleges elrendezésű szekrényen át, a figyelemre méltó nyolc hangszórós, több-csatornás hangrendszerig, az LX-17 egy olyan zongora, amely kifejezetten a műértők számára lett tervezve. Ragyogó, tükörfényes csillogásával, elegáns külsejével ez a gyönyörű hangszer egy kiváló akusztikus zongora fenséges megjelenését hozza el otthonába.

Engedje szabadon

Ezek a fejlett technológiák
egy dologra vezethetők vissza
– a zenére. Akár épp most veszi meg
az első zongoráját vagy már évek óta
játszik a hangszeren, reméljük,
hogy örömmel zenél
és képes szabadjára engedni
a kreativitását
a Roland digitális zongorákkal.